Avfall och återvinning

Avfall är ämnen eller saker som du vill bli av med och som ska kastas bort. Skräp är ett vanligare ord för avfall, men är skräp något bra eller kan det bli något bra?

Idag arbetar vi för att se avfall som en resurs, alltså något användbart. Kommuner och städer i hela landet är skyldiga ta hand om och använda avfall till så bra grejer som möjligt.

Men hur fungerar det? Är det verkligen möjligt att göra något användbart av en gammal metallburk eller ett mosigt bananskal? Svaret är ja! På den här sidan kan du läsa och klicka dig vidare för att lära sig mer om olika avfall och hur det omvandlas till riktigt bra saker. Men kom ihåg, det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Mindre mängd skräp betyder att vi spar på jordens resurser och det ger en mer hållbar framtid!

Läs mer om återvinning på sopor.nu (öppnas i ett nytt fönster).

Mer om vad som räknas som avfall står i en lagstiftning som kallas Miljöbalken (öppnas i ett nytt fönster).
Mer om Miljöbalken finns också hos Naturvårdsverket (öppnas i ett nytt fönster).

Saknar du något? Den här skolwebben är under utveckling. Skriv till oss på studiebesok@uppsalavatten.se om vad du önskar läsa mer av om avfall, så hjälps vi åt att skapa en relevant plattform för elever, lärare och andra intresserade.