Till sidans huvudinnehåll

Pumphuset

Besök en historisk byggnad med en interaktiv och populär utställning som passar för alla åldrar! Hit kommer besökare från förskolor, grundskolor, gymnasium, SFI, företag och högskolor på guidande visningar. Pumphuset är även öppet för allmänheten under våra evenemang.

Vi erbjuder gratis studiebesök för alla typer av skolor och lokala grupper. Vi lär ut hållbarhet i praktiken, med fokus på vatten och avfall. Välj mellan våra olika utbildningspaket på vår sida för studiebesök.

Historia

Pumphuset är Uppsalas första vattenverk. Från 1875 var det Pumphuset som via vattenledningsnätet pumpade ut rent grundvatten till husen i staden. Pumphuset pensionerades 1967, men finns kvar som museum. Vid sidan av en interaktiv utställning från 2017 finns det gamla kvar: vattenturbin, pumpar och tryckklockor. Läs mer och och titta på de historiska föremål (öppnas i ett nytt fönster) som använts och ställts ut i Pumphuset!

Evenemang

Pumpuset har extra-öppet under speciella evenemang och lovdagar:

  • Sommarlovsöppet tisdagar, torsdagar 10-16 och söndagar kl. 12-16
  • Kulturnatten 10 september
  • Höstlovet 29 oktober till 6 november, kl. 12-16
  • Museidagen 13 november

Öppettider

Söndagsöppet!

Välkommen in, varje söndag kl 12-16

 

Digital guide på olika språk

Till utställningen på Pumphuset finns en digital guide med texter på tre olika språk. På den svenska versionen finns också ljudfiler så att du kan lyssna på guiden. 

Svenska

Engelska

Arabiska